Assalamua’laikum wbt…

Alhamdulillah, dah 3 hari saya di tanah bersalji ni (walaupun dah mencair salji di depan rumah ni). Apa ye si bakteria ni nak kongsi? Hm, ok saya cerita dari mula saat di lapangan terbang je la yer. Ahad (26.12.2010), usai Subuh saya mula menyelesaikan saki baki mengemas barang (maklumlah, malam sebelumnya pun pulun membeli sepasang dress ; baca = sangat suka nak ada 1 dress). Sekitar jam 9am, dah kelam kabut tak mandi lagi. Flight jam 2.30petang, jam 11am da kena bergerak dari rumah. Berukband tak terminate lagi, jenuhlah kan? Jam 10am terus ke Alamanda dengan pecutan 100km/j untuk ke sana! Sampai rumah jam 11am makan bihun mak untuk kali terakhir 2010! T_____T. Terus bergerak ke airport dan check in, mak aih panjang sangat barisannya. Jam di tangan da pukul 1pm, sempat ke ni? Jam 1.45pm barisan masih tak bergerak, dah bertanya-tanya dengan orang di depan dan belakang ; ‘ is this line to Standsted?’ Semua mengiyakan, terpaksa telefon abang dan minta jaga beg sebab nak solat jamak takdim Zohor Asar. Jam 2pm baru barisan bergerak dan selesai check in 2.15pm dengan muatan terlebih 12kg = rm240!.

Ada kisah di sebalik menunggu di kaunter check in, menerima 1sms yang memberi seribu 1 jawapan hati. Terus, banjirlah pipi dan terima kasih buat K.Sarah dan K.Siti yang mendengar cerita sedih tu! Jujurnya, saya tak menyangka ia boleh terjadi dan what happened is happened. Do not turning back! Allah knows everything GOOD for me! Sakit yang tiada ubat di klinik mahupun farmasi. Tapi, saya kena jujur redha semuanya! Saya tak kuat, tapi saya ada sumber kekuatan bila hati saya yakin dengan ALLAH.

Oklah, kembali kisah lepas check in. Terus lari jumpa Mak dan keluarga yang tunggu di ruang makan, bersalam dan kena cepat masuk ke balai berlepas, dah jam 2.20pm.Masa tu, tengok muka Mak pun dah bertakung air mata! Tapi tahan, tak leh tumpah nanti Mak lagi sedih. Sampai ke abang,K.Mila, K.Zati, Danisha, Abah memang terus tumpahlah. Dan terus saya ke balai berlepas dan menoleh sedikit ke arah mereka dan lihat semuanya tengah menahan air mata. Tak mampu melihat lama saya terus masuk. Pertama kalinya saya akan berjauhan beribu batu dalam tempoh yang lama!. Saya tau Mak kehilangan teman baiknya, Mak hilang kawan berbual bicara, sahabat pergi pasar,ke konsert dan tukang urutnya.hehehe. Tapi saya tau, setiap langkah saya diiringi doa daripada Mak juga! Dialah sumber kekuatan jiwa saya juga!!

Terkejar-kejar takut tak sempat naik flight, rupanya flight delayed hampir 1jam setengah berdiri da tunggu nak naik pesawat. 4pm, selamat terbang dan saya duduk di seat belakang sekali di coach depan dan kebetulan takda orang di barisan kerusi hapadan saya, saya tukar tempat untuk menikmati pandangan melalui tingkap. Perjalanan 13jam 40minit dipenuhi dengan tidur selama 12jam. Dahsyat tak? Punyalah taknak fikir dan menangis atas pesawat.

Sekitar jam 10pm waktu UK saya tiba di Stansted International Airport, kat sini agak unik sedikit. Nak ke bahagian terminal, kena naik tren (ala-ala LRT) sekitar 5 minit perjalanan sebelum berjumpa imegresen. Alhamdulillah, di imegresen proses saya agak mudah (di UK, amat tegas imegresennya. Bertubi-tubi soalan akan ditanya dan bermacam-macam hal la ), kemudian saya terus ke bahagian reclaim baggage menanti beg. Troli kat airport ni berbayar, terpaksalah tukar £ 10 ke syiling sebab 1 troli £1.

£1 / use...

Sekitar jam 11pm, Dr.Siti dan keluarga datang jemput dan pulang ke rumah. Jarak rumah dan airport sekitar 45minit dan salji di Stansted masih menebal dan nasib baik dalam kereta ada heater, tak terasa sejuknya. Sampai rumah dalam 11.45pm, dan dalam jam 2am saya tidur.

bilik comel saya

Subuh di sini sama je waktu dengan Malaysia. Jam 6.04pagi, dan setakat ni usai Subuh memang tak tidur. Mengaji sehelai 2 muka dan buka internet. Salunya mandi pun lewat dalam 8 lebih, sejukkan? Kasi canlah mandi lewat. Cuma hari ni (hari ke 3, saya mandi 7.3opagi).hehehe.

Ok, hari pertama saya ke ASDA ( ala-ala Tesco) untuk membeli wintercoat (wool, panas siket) dan barang-barang keperluan lain. Saya pergi bersama Dr.Siti (saya panggil K.Siti je). Disebabkan sekarang memang musim jualan murah sempena Winter maka penuh dan agak sesak jugaklah. Sama je macam di Malaysia, pantang SALE (nak-nak YES sekarang ni kan?). Tak lama di ASDA dan pulang, hari pertama makan : nasi goreng, lasagna, pizza.

nak ke ASDA

pulang ASDA (wincoat baru)

Hari kedua, sarapan samosa dan pau kacang. Tengah hari merangkap makan malam aka LUNCHNER, saya bantu K.Siti masak salmon goreng, ayam goreng, salmon masak lemak nenas,ayam percik dan kek butter nenas. Perghh, sedap sangat.hehe. Yelah, ada orang nak datang rumah. Dan seperti biasa, tidur saya memang awal, jam 6pm sini dah lena. Sungguh tak berkualiti kan ? Nanti saya cuba membaiki.adei….:P

depan bilik saya

Nota : nantilah ada masa saya letak gambar lagi…

Jantung Hati : M E M B E K U

Advertisements