Latest Entries »

cerita campur

Assalamua’laikum wbt …

Jarang-jarang Cik bakteria kemas kini sini kan, maaflah masih membekulah maklumlah musim sejuk lagi kan. Oh takda kena mengena punlah. 2 minggu lepas, jejak kaki ke London Eye, Big Ben dan sekitarnya. Disebabkan hujan, saya terus ke Bayswater untuk membeli belah sedikit buat keluarga dan teman-teman di Malaysia. Tunggu saya pos ye, ada sebahagiannya memang dah dipos! Harap sampai dengan selamatlah ye dan mudah-mudahan suka =). Usai ke Bayswater saya kembali semula ke Westminster untuk view malam London Eye dan Big Ben, memang nasib saya berhujan juga kut.

Big Ben

 

London Eye

Bayswater, tapi saya tak shopping sini. Saya membeli di sekitarnya!

Big Ben ūüėÄ

London Eye

Minggu ni saya tak ke mana, Sabtu lepas ada tetamu. Salah seorangnya Fisio yang berasal dari Cape Town tapi agak lama bekerja di sini. Pendekkan cerita sajalah ye, ketika beliau mahu menyusukan anak kecilnya dan kebetulan dia tumpang di bilik saya. Usai bawa ke bilik, saya mahu keluar tapi beliau ajak bersembang. Cerita punya cerita soal fisio, terus terpacul begini….

K.S : Are you married?
Me : No, Im single
K.S : Do you have anyone in Malaysia?
Me : Hmph, nope Im still single and dont think about that yet.
K.S : My husband’s friend is looking for Malaysian girl and want to get married Malaysian girl. When you want to get married and if you dont mind, i will tell my husband to introduce you to him. He is bla-bla-bla-bla-bla
Me : (Senyum) (Blurr) Oh no no no, I dont want to think about this now. (sigh).
K.S : Are you shy?
Me : errr, let’s go¬†upstairs..

Hmph, masuk ni da 3x saya ditanya soal ni di sini. Soal jodoh di tangan ALLAH, dan tahun ni bukan tahun untuk saya fikir soal ni. Saya jadi paranoid beberapa ketika, takut, cemas dan belum mampu untuk beristikarah untuk soal ni kerana saya yakin saya BELUM MAHU dan BELUM terbuka hati untuk semua ni. Abaikanlah yer.

Ahad pula, kebetulan beberapa hari sebelum dah temu janji dengan Husna, sebenarnya dah lama saya rancang sejak saya di Malaysia lagi. Kalau boleh, andai ada waktu terluang mahu berusrah dengan Husna, alhamdulillah Ahad lepas Husna datang ke rumah sekitar jam 12pm dan bersarapan nasi lemak pertama yang saya buat di sini kemudian solat Zohor berjemaah bersama. Usai Zohor, kami bincang dan huraikan ayat Al-Imraan (14-20). Alhamdulillah, sangat banyak pengisian dan saling menambahkan ilmu masing-masing! Dan terselit sebuah cerita yang jarang sangat saya sampaikan kepada orang.

baca di sini : http://ctnoorsyazwana.blogspot.com/2011/03/8-mac-2011.html

8 Mac : Selamat hari Wanita! Selamat hari lahir K.Zati…


Advertisements

Assalamua’laikum wbt…

Pertama-tamanya, ayuh berselawat ke atas Nabi Muhammad¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam!

ōĶŔĄŔČ ōßŔĄŔĄŔá ōĻŔĄŔČ ŔÖō≠ŔÖōĮ , ōĶŔĄŔČ ōßŔĄŔĄŔá ōĻŔĄŔäŔá Ŕąō≥ŔĄŔÖ.

Salam Maulidur Rasul 1432H. Semoga hari-hari penuh kebangkitan rasa kasih, sayang, rindukan baginda!

Alhamdulillah, keadaan saya agak biasa saja. Sedikit kurang sihat, maaflah kalau muka saya macam ‘zombie’ sedikit sejak kebelakangan ni. Semalam, buat kali pertamanya saya jejakkan kaki ke Bayswater (tempat membeli-belah yang popular di London untuk membeli cenderamata) malah berdekatan dengan Malaysia Hall. Seperti balik Malaysia pula bila ramai juga rakyat Malaysia di sana! Rindu Malaysia.Rindu sangat-sangat rindu. Apa khabar kamu semua di sana? Saya doakan yang terbaik buat kamu semua untuk kesihatan hati,fizikal, emosi serta baik segala-galanya!. Doakan saya juga ya.

Hmph, Bayswater dengan tempat saya sekitar 1jam-1jam15min perjalanan menaiki Tube (pengangkutan awam seperti komuter). Bertukar DLR (Docklands Light Railway) – Jubilee – Tube, mengambil masa yang agak panjang ke sana tapi memandangkan saya belum pernah ke sana dan selalu mendengar cerita dari sahabat saya jadi tak kisahlah. Nak juga sampai dan saya bersama Husna dan K.Zue bertolak dari rumah sekitar jam 3.40pm (usai Asar di rumah dan bajet Maghrib di Malaysian Hall). Kami tiba di DLR (Stesyen Woowich Arsenal),menunggu Dr.Umai dan keluarga dari London City. Usai berjumpa mereka untuk dapatkan tiket perjalanan saya, terus kami ke destinasi. Menariknya perjalanan saya kali ini adalah ia penuh dengan pengisian ilmiah bersesuaian dengan Maulidur Rasul baru-baru ini, kami saling berkongsi cerita tentang para sahabat baginda. Sedihnya, ada juga kisah yang kurang saya tahu dan alhamdulillah punya sahabat yang memberi pelajaran baru untuk saya. Saya memang suka mendengar dan memang seorang pendengar dan sesekali menyelit kisah-kisah yang saya tahu. Dan bagi saya, saya agak terkesan dengan kisah salah seorang sahabat baginda.

Ringkasnya ceritanya begini ” Menjelang suatu peperangan,¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam sedang membariskan pasukannya kerana¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam¬†selalu merapikan barisan pasukannya. Ternyata ada seorang sahabat, mungkin kerana perutnya terlalu besar, selalu perutnya itu berada di luar barisan. Kemudian¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam lewat dan memukul perutnya itu agar dirapikan dengan barisan. Lalu sahabat itu memandang¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam dan berkata: ‚ÄúEngkau diutus untuk menjadi rahmat bagi seluruh alam, kenapa kau sakiti perutku?‚ÄĚ Lalu¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam turun dari kudanya, dan menyerahkan alat pemukul itu, lalu berseru: ‚ÄúPukullah aku! Sebagai qishas atas kesalahanku.‚ÄĚ Kemudian orang itu berkata: ‚ÄúTapi engkau pukul langsung kepada kulit perutku.‚ÄĚ Lalu¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam¬†segera membuka pakaiannya, tiba-tiba sahabat itu memeluk¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam dan¬†mencium perutnya.¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam kaget dan berkata: ‚ÄúAda apa denganmu?‚ÄĚ Sahabat itu menjawab: ‚ÄúYa¬†Rasulullah, genderang perang sudah ditabuh, mungkin ini adalah saat terakhir perjumpaanku denganmu. Saya ingin sebelum meninggal dunia, sempat¬†mencium perutmu yang mulia.‚ÄĚDan sahabat itu kemudian gugur di medan perang setelah¬†mencium perut¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam. Rupanya ini hanya strategi dia agar boleh¬†mencium perut¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam.” Saat saya tamat bercerita, terasa gugur mahu gugur air mata! Betapa hebatnya cinta para sahabat kepada¬†Rasulullah¬†sallallaahu ‘alayhi wa sallam. Jujurnya, saya sendiri masih belum ada perasaan cinta yang sebegitu kuat! Oh ho, saya rindu Mak dan keluarga di Malaysia!

Sepanjang perjalanan kami penuh terisi dengan sembang ilmiah hingga sampai ke Noodle Oodle (Halal Chinese Cuisine) untuk mengisi perut. Selepas memesan makanan, saya dan Husna ke Malaysia Hall untuk solat maghrib (5.30pm). Usai solat kami makan dan sambung sembang yang penuh terisi. MasyaALLAH, saya punya sahabat yang bagus! malu juga kadang kala terasa ceteknya ilmu saya. TT__TT. Usai makan, kami berjalan sekitar Bayswater (sepeti kedai di Jalan Tar je) tapi barangan di sini khasnya cenderamatalah. Baju-baju, kasut, magnet peti ais, cawan dan macam-macamlah. Saya membeli beberapa barangan untuk diposkan ke Malaysia dalam seminggu dua ni. Tak berhajat untuk membeli untuk diri sendiri tapi…….oh ho sudah tergoda juga! Disebabkan dah gelap walaupun baru jam 6++pm, takda snap banyak gambar lagipun sibuk membeli barang-barang untuk keluarga dan teman-teman di Malaysia! Lagaknya bagai nak balik Malaysia esok je kan? Nak-nak bila tengok bendera Malaysia di Malaysia Hall tu. Aduh, rindunya! Agak-agak, orang Malaysia rindu ke saya? hmphh….

Malaysia Hall. Saya pulang ke Malaysia semalam ūüėõ

untuk yang memesan magnet peti ais dan keychain ūüėÄ

saya beli ni untuk diri sendiri =) ok x?

Usai membeli belah, baliklah tapi Husna pulang terus ke rumahnya dan saya bersama K.Zue kembali semula ke rumah. Selasa ni K.Zue dah nak balik Southampton semula, keseorang semulalah saya. Btw, seminggu ni saya di rumah dan macam nak berjalan-jalan sedikit.Tengoklah ya, kalau berjalan-jalan saya updatelah di sini. Oklah, sampai ke temu lagi. Salam Rindu dari sini buat semua!

b u n g a

Oh ya, nampak x bunga tu? Mawar Mini / Mini Rose. Pemberian K.Ana untuk saya. Sepokok bunga mawar mini. Alhamdulillah, tapi malu juga saya nak ambil pada mulanya! Murah rezeki bunga saya di sini =).

TuneIn NasyidFM untuk Android. 24/7 saya pasang sekarang! Sukanya =)

Tinta bakteria : Boleh jadi kejayaan, kebahagiaan dan kesenangan yang kita kecapi sekarang adalah berkat doa sahabat-sahabat kita tanpa pengetahuan kita! Terima kasih buat yang pernah mendoakan untuk saya. Doa saya buat semua, mudah-mudahan ALLAH makbulkan segala hajat semua sahabat-sabahat saya juga!.

genap 30hari

Assalamua’laikum wbt ūüôā

Alhamdulillah, masih menghirup udara sejuk yang ALLAH pinjamkan kepada saya di sini. Sudah genap sebulan saya di sini, masih seperti sedia kala. Mampu juga saya harungi kehidupan di sini. Walaupun baru hanya sebulan, terasa bagai sudah lama di sini, waktu seperti terlalu lambat berjalan dan sang siput pun lebih handal menyesot mengejar detik waktu saya :P. Walau apapun, alhamdulillah keadaan di sini baik-baik saja. Dikelilingi orang yang hebat-hebat [pakar kanak-kanak, dentists,bakal2x Dr (PhD) sahabat-sahabat yang belajar], baik-baik dan sedang mengenali keluarga-keluarga Malaysia di sini. Jadi takda terasa asing sangatkan?Harapnya begitulah sepanjang di sini. Dan paling seronok, sahabat dan teman sekelas saya di sekolah menengah dulu dah sampai. Husna namanya, saya pernah sebut tentang dia di blog lama saya.Tahun akhir di King College, dan alhamdulillah selepas 6 tahun tidak ketemu, dengan izinNYA kami bertemu di Tanah Dingin ini malah sebilik untuk beberapa ketika. Tak sunyilah saya kan? :). Cantik sungguh percaturan ALLAH.

Tempoh ini, yang saya rasakan sangat panjanggggg…sebenarnya mengajar saya sesuatu. Kata sahabat saya ‘bila berada di perantauan, ada 2 kemungkinan kita boleh menjadi : lebih baik atau lebih buruk ! ‘ dalam erti kata tentang kehidupan menyeluruh kerana persekitaran yang asing dengan kita. Saya mohon padaNYA agar tetapkanlah HATI saya, IMAN saya, JIWA saya dengan sebaik-sebaik pegangan ISLAM. Saya sendiri takut, kalau-kalau saya menjadi insan yang hanyut T__T. Doakan saya! Setiap kali keseorangan tanpa sesiapa di sisi saya, jiwa saya sangat layu dan di sinilah mengajar saya bahawa ALLAH itulah perlu saya palingkan hati, DIALAH yang saya ada. Betapa ALLAH lah satu-satunya tempat bergantung saya, bukan saya nak kata di Malaysia saya lain cuma di Malaysia bila bersama keluarga dan teman-teman rapat, kurang rohnya dengan ALLAH kerana kita tak merasa peritnya hidup tanpa insan yang kita sayang berbanding di sini. Saya rasakan di sini hanya ALLAH saja yang ada di sisi saya dan alhamdulillah, saya makin mahu dekat dengan DIA.Rutin harian juga agak berbeza, di Malaysia lepas Maghrib baru sempat membaca sehelai dua qalamNYA, di sini usai Subuh saya meWAJIBkan untuk membaca bersama-sama terjemahnya.Moga istiqomah setiap yang baik di sini.

Dah sebulan jugalah pelangi saya hilang, ingat kisah saya di kaunter check in haritu? dengan sebaris ayat SMS ‘ u deserve better’ buat mutiara berharga saya tumpah bertempayan tanpa saya sendiri pasti apa puncanya! Dan saya konklusi dengan ayat saya sendiri ‘perginya saya ke sini,maka hilanglah pelangi saya di sana’. Jujurnya, saya benar-benar kecewa kerana sebuah keyakinan yang telah saya simpan untuk arah yang lebih baik. Namun, janji saya buat diri sendiri takkan ada lagi mutiara yang akan tumpah di Tanah Dingin! Hati saya membeku,kerana ditinggalkan tanpa jawapan yang pasti. Saya tak suka ukhuwwah itu terputus tanpa sebab dan hari demi hari saya yakin ada lebih terang pelangi yang akan muncul untuk saya. Maaf, ini bukan kisah cinta tapi kisah perasaan dan sebuah persahabatan! Saat saya perlukan teman yang mampu beri semangat untuk saya ke sini, saya jatuh dan hilang secebis semangat itu. Sedih, saya memang teramat-amat sedih dan punca 12jam saya hanya tidur di atas kapal terbang :). Sekarang, alhamdulillah saya boleh terima dengan hati yang masih hiba. Saya perlu ‘menangis’ (kecewa) dulu untuk peroleh pelangi (kebahagiaan) seperti resam alam ‘lepas hujan akan muncul pelangi’. Masih ramai kan masih mahu berkawan dengan saya? Anda mahu tak bersahabat dengan saya? Saya tak sombong walaupun agak pendiam pada mulanya,kenal dulu nanti saya ramahlah (da macam promosi pulak kan?). Abaikanlah, ukhuwwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana ALLAH.

Oh ya, saya terhutang cerita jejeKakiMelangkah ke Kota London (City Of London). Nak cerita di sini atau ke entry seterusnya? Saya selit-selit je la di sini yer. Kebetulan sehari selepas Husna sampai di London (15.1.11) kami berhajat nak berjalan-jalan dan kebetulan Husna nak pos barang. Selepas ke Pejabat Pos di Thamesmead, kami pulang ke rumah untuk solat dan terus ke City of London dengan menaiki bas ke DLR ( Docklands Light Railway) berhenti di Stesen Tower Gateway kut (betul-betul berhadapan dengan Tower Of London).

Depan DRL

Garden of Trinity Square

Sebelum ke Tower Of London (seberang jalan), kami singgah ambil gambar di taman ( Garden of Trinity Square : Info) dan kemudian kami menyeberang untuk ke Tower of London. Kami tak masuk sebab sekadar mahu berjalan-jalan di sekitar dan ke Tower Bridge.

kami ūüėÄ

Kemudian kami berkenalan dengan seorang gadis Uzbekistan yang belajar di Universiti Oxford, dia ingatkan kami mahu masuk ke dalam Tower Of London tu, sebab terlalu besar dan banyak pintu masuknya. Kena lihat peta yang disediakan, dan dia takut tersesat lalu dia pun ajak kami sekali cuma malangnya kami tak dapat temankan dia.

depan Tower Of London

kawan baru, dia cakap 'ur name like City of London'..

sebahagian Tower Of London

Kami ke destinasi Tower Brigde (berhadapan dengan Tower Of London tapi di pintu St.Thomas Gate). Tower Bridge, jambatan yang boleh buka tutup tu lah dan jambatan ini dibina di Sungai Thames yang terkenal tu lah. Ingatkan saya suka sebut pasal Sungai Thames tu. :). Dalam keadaan yang tersangat sejuk dan angin kencang (gambar pun agak kabur sebab angin kuat) kami gagahi untuk naik ke jambatan dan menyeberangi Sungai Thames tu. Terdapat banyak kapal dan feri dan seperti biasalah, saya tak naik pun cuma berjalan-jalan saja.

Tower Bridge

ūüėÄ

Sg Thames, laluan kapal dan feri. Kapal besar tu muzium

Di seberang Tasik Thames tu ada Muzium Kapal dan kawasan membeli belah yang sangat besar dan kami cuma singgah di Fantastic (Fried Chicken,Ribs and Pizza) milik Turkish yang mengenali kami dari Malaysia. Makanannya berbaloi dan sangat murah! Kenyang dan kami pulang menaiki train di London Bridge dan menaiki bas 2 tingkat tu. Pulang sekitar jam 5pm tapi suasana seperti jam 9pm, dan alhamdulillah jejaKakiMelangkah dengan tenang dan hati pun girang.

belakang tu Muzium Navy tp atas kapal

dalam pusat membeli belah

£7 untuk 2 orang makan..

Akhir sekali, saya nak ambil kesempatan nak selitkan ucapan Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat adik comel sorang ni. Siti Safura aka FB aka Fura Batrisya. Budak lucu yang selalu hubungi saya melalui ‘FB’. Budak comel yang bakal yang tukang masak handalan ni saya kenal masa sama-sama membantu Program Kembara Qurban 2010 di Kemboja lalu. Dan paling terharu, sanggup dia datang jumpa saya seminggu sebelum saya berangkat ke sini. Didoakan yang baik-baik untuk Fura dan keluarga, cemerlang dunia akhirat, diberi kesihatan dan diperkukuhkan kewangan! Kuat iman, semangat dan tenang-tenang yer. Ukhuwwah takkan putus bilamana kita ikhlas berkawan. Happy 20th Birthday sis! Welcome to age of 2nd decade….Kakak takda hadiah, cuma doa je yang termampu!

me and Fura <3. Rindu!

Nota 1 : Bulan 4 cuti Ester 3 minggu : Saudi atau Eropah? Bulan 7 cuti sendiri nak balik Malaysia! Oh ya, dapat Tulip di musim sejuklah minggu lepas.

suka sangat ‚̧

Nota 2 : terhutang tag, err nanti saya jawab di blog lama yer.

Jantung Hatiku : s e m i n g g u l a g i ….berdebar juga!

Assalamua’laikum wbt…

Baiklah, kali berbeza sedikit entrynya (simpan dulu cerita berjalan-jalan mencari jalan di Tower Bridge, Kota London). Nak berkongsi resepi SIMPLICIOUS [simple dan insyaALLAH delicious] versi Cik bakteria ni :P. Duduk di negara orang, kena dan PERLU berdikari dan mahu terus belajar apa yang TAK TAHU. Jangan fikir Cik Bakteria hanya tau ambil gambar je tau. Dapur adalah tempat fav juga ūüėõ

Daging Tumbuk Masak Kicap

Bahan-bahan

  • Daging 800g (agak-agak untuk 5-6 orang makan)
  • 1 biji bawang besar (saya guna bawang India tu sebab sini tu je ada)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 sudu cili bo (giling tu)
  • 3 sudu kicap manis
  • 1 sudu kicap pekat
  • 1 cawan air
  • 3 biji ubi kentang (optional)
  • sedikit minyak
  • garam, gula dan sedikit lada hitam sebagai perisa tambahan tapi ikut sukalah

* Saya tak guna bawang merah, sebab saya takda

Cara-cara

  • Daging direbus hingga separa masak isinya dan sejukkan.
  • Potong daging mengikut saiz kehendak hati dan tumbuk dengan lesung batu hingga agak leper.

    potong separa tebal

    tumbuk daging jangan sampai hancur

  • Perapkan seketika dengan lada hitam dan kicap manis

perapkan seketika dengan kicap dan lada hitam

  • Tumbuk atau kisar bawang besar, bawang putih, halia (saya suka tumbuk).

tumbuk lumat bawang besar, bawang putih dan halia

  • Panaskan minyak, tumis kayu manis dan bunga lawang seketika
  • Masukkan bahan kisar / tumbuk tadi¬†dan tumis hingga naik bau.

tumis hingga kekuningan dan naik bau

  • Masukkan cili dan tumis hingga pecah minyak.

tumis hingga pecah minyak

  • Masukkan kicap manis, kicap pekat dan tumis seketika (tambah air untuk cairkan)
  • Masukkan ubi kentang dan masak hingga separa layu dan masukkan daging yang diperap tadi.
  • Masak hingga ubi dan daging empuk, tambah garam dan gula secukup rasa. Atau nak pedas tambah lada hitam.

masak hingga empuk, kalau nak pekat tambah tepung jagung sedikit

sedia dihidang ūüôā

Petua : Pilih daging batang pinang (daging di bahagian tulang belakang) untuk texture daging yang lembut.

Selamat mencuba resepi ringkas ni dan menjimatkan masa =)

Memasak ni seronok, kita tau kebersihan, halal dan dijamin memuaskan hati. Tengok orang makan masakan kita adalah nikmat yang terindah jugak.

Nota : Musim sejuk ni suka sangatlah masak guna lada hitam (nak panaskan badan). InsyaALLAH, saya akan berkongsi cerita di Tower Bridge tanpa berbelanja sepound pun!

Jantung HatiKu untukMu : Jangan takut taktau masak, yang penting kita mencuba. Biar gagal dahulu insyaALLAH kemudian akan tahu =).

8 tahun lalu

Assalamua’laikum wbt =)

Apa khabar iman? Apa khabar hati? Ada baik ke? Baik, sebelum jari jemari menari rancak kita buat senaman ringan sedikit sebelum semput tiba-tiba kan. Hm, tarik nafas dalam-dalam, pejam mata dan tahan seketika (sambil betulkan niat, buang cas-cas negatif dalam diri) dan hembus! Tarik nafas dan sedut semua cas positif ya!

Jom belajar Geografi. Mulanya kiraan di sini.

Ok, sudah seminggu saya di bumi 4 musim ni. 2.1.11 (kelmarin), saya berpeluang keluar (cuti-cuti ni banyak duduk rumah sebab sejuk dan siang yang singkat). Saya bersama keluarga Dr.Siti (K.Siti), ke Royal Observatory Greenwich [Meridian Line] atau paling mudah Pusat Pemantauan Greenwich. Lokasinya tentulah di Greenwich dan merupakan tempat pengiraan waktu tempatan untuk negara lain. Geologist menjadikan garisan bujur sebab asas pengiraan waktu tempatan antara 2 tempat berlainan di dunia. Perbezaan garisan bujur di kira 15* mewakili 1jam, jadi sebagai contoh sebelah Timur (Jepun), waktu akan terkehadapan (malah matahari terbit dari Timur juga kan?) matahari terbit dam 5 pagi di Jepun sedangkan di KL masih dibuai mimpi indah =).

Kedudukan Garisan Bujur melalui Bandar Greenwich

Garisan bujur Garisan Greenwich bersamaan 0* sebenarnya menjadi asas kepada pengiraan waktu tempatan di tempat lain di seluruh dunia. Pusat Pemantauan ini dibina pada tahun 1675 untuk tujuan yang telah saya nyatakan di atas. Nama lain : Garisan Bujur Meridian Pangkal atau Garisan Greenwich Meridian. Greenwich terletak Timur London dan berdekatan dengan Jambatan Thames dan Sungai Thames. Sungai Thames hanya 5minit dari kawasan tempat tinggal saya =).

saya pijak Garisan Bujur Meridian Pangkal, tapi di garisan awal (tak nampak kiraan Negaranya di tulisan tepi garisan tu)

Nilah tulisan di garisan tu, KL 8jam awal dari London. I miss Malaysia ‚̧

kena beratur nak bergambar di Garisan Meridian Pangkal ni...

Greenwich ini juga merupakan Tapak Warisan Dunia yang diisytiharkan oleh UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) pada tahun 1997 kerana kecantikan senibina, taman dan bandar yang berdekatan Sungai Thames.

Tu muzium, sebelah kanannya ada Colosseum

Sungai Thames sangat terkenal, tapi saya belum berkesempatan pergi lagi, tunggu di lain entry ya. Seronok bila menyingkap ilmu yang pernah dipelajari dulu dan alhamdulillah, ALLAH beri peluang untuk melihat dengan jelas. Oh ya, kenapa tajuk 8 tahun? 2011 = usia saya 23. 8 tahun lalu berusia 15tahun dan di tingkatan 3. Pelajaran inilah saya belajar di kelas Geografi saya. =). Tapi, subjek ni saya dapat B untuk PMR.hehehe. (sebab tu ambil keputusan PMR saya menangis tepi padang sekolah gara-gara Geografi mencacatkan sijil saya yang berderet A tu).

Astronomy Centre

Info : http://wwp.greenwichmeridian.com/ | http://www.nmm.ac.uk/about/history/royal-observatory/ | http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Observatory,_Greenwich

Tambahan : Di sekitar Pusat Pemantauan tu ada Pusat Astronomy, Muzium bahkan nak masuk ke dalam tu pun ada muzium. Pintu Gerbang (Sherperd Gate) tutup masa saya pergi dan sekeliling penuh taman yang togel-togel pokoknya. Maklumlah suhu masih sejuk, rasanya sekarang sekitar 7*C berbanding saya datang minggu lepas -1*C. Tapi kemungkinan besar salji akan turun sekitar bulan Januari ni. Wallahua’lam, saya memang tak tahan sejuk, amik gambar pun dan keras jari dan tangan saya. Oh ya, masuk adalah PERCUMA dan kebanyakan muzium adalah¬†PERCUMA. Saya cintakan sejarah, insyaALLAH saya akan mengumpul lebih banyak data dan maklumat untuk dikongsi di setiap lokasi kaki saya melangkah.

The Sherperd Gate (tepi tu Jam 24-jam)

pokok togel ūüôā tapi masih hidup ni..

time ball

Nota : Harapnya, coretan bakteria kali ni beri ilmu pada semua =)

Jantung Hatiku : Ya Allah, Redhakanlah hati ini…

pertama dari sini..

Assalamua’laikum wbt…

Alhamdulillah, dah 3 hari saya di tanah bersalji ni (walaupun dah mencair salji di depan rumah ni). Apa ye si bakteria ni nak kongsi? Hm, ok saya cerita dari mula saat di lapangan terbang je la yer. Ahad (26.12.2010), usai Subuh saya mula menyelesaikan saki baki mengemas barang (maklumlah, malam sebelumnya pun pulun membeli sepasang dress ; baca = sangat suka nak ada 1 dress). Sekitar jam 9am, dah kelam kabut tak mandi lagi. Flight jam 2.30petang, jam 11am da kena bergerak dari rumah. Berukband tak terminate lagi, jenuhlah kan? Jam 10am terus ke Alamanda dengan pecutan 100km/j untuk ke sana! Sampai rumah jam 11am makan bihun mak untuk kali terakhir 2010! T_____T. Terus bergerak ke airport dan check in, mak aih panjang sangat barisannya. Jam di tangan da pukul 1pm, sempat ke ni? Jam 1.45pm barisan masih tak bergerak, dah bertanya-tanya dengan orang di depan dan belakang ; ‘ is this line to Standsted?’ Semua mengiyakan, terpaksa telefon abang dan minta jaga beg sebab nak solat jamak takdim Zohor Asar. Jam 2pm baru barisan bergerak dan selesai check in 2.15pm dengan muatan terlebih 12kg = rm240!.

Ada kisah di sebalik menunggu di kaunter check in, menerima 1sms yang memberi seribu 1 jawapan hati. Terus, banjirlah pipi dan terima kasih buat K.Sarah dan K.Siti yang mendengar cerita sedih tu! Jujurnya, saya tak menyangka ia boleh terjadi dan what happened is happened. Do not turning back! Allah knows everything GOOD for me! Sakit yang tiada ubat di klinik mahupun farmasi. Tapi, saya kena jujur redha semuanya! Saya tak kuat, tapi saya ada sumber kekuatan bila hati saya yakin dengan ALLAH.

Oklah, kembali kisah lepas check in. Terus lari jumpa Mak dan keluarga yang tunggu di ruang makan, bersalam dan kena cepat masuk ke balai berlepas, dah jam 2.20pm.Masa tu, tengok muka Mak pun dah bertakung air mata! Tapi tahan, tak leh tumpah nanti Mak lagi sedih. Sampai ke abang,K.Mila, K.Zati, Danisha, Abah memang terus tumpahlah. Dan terus saya ke balai berlepas dan menoleh sedikit ke arah mereka dan lihat semuanya tengah menahan air mata. Tak mampu melihat lama saya terus masuk. Pertama kalinya saya akan berjauhan beribu batu dalam tempoh yang lama!. Saya tau Mak kehilangan teman baiknya, Mak hilang kawan berbual bicara, sahabat pergi pasar,ke konsert dan tukang urutnya.hehehe. Tapi saya tau, setiap langkah saya diiringi doa daripada Mak juga! Dialah sumber kekuatan jiwa saya juga!!

Terkejar-kejar takut tak sempat naik flight, rupanya flight delayed hampir 1jam setengah berdiri da tunggu nak naik pesawat. 4pm, selamat terbang dan saya duduk di seat belakang sekali di coach depan dan kebetulan takda orang di barisan kerusi hapadan saya, saya tukar tempat untuk menikmati pandangan melalui tingkap. Perjalanan 13jam 40minit dipenuhi dengan tidur selama 12jam. Dahsyat tak? Punyalah taknak fikir dan menangis atas pesawat.

Sekitar jam 10pm waktu UK saya tiba di Stansted International Airport, kat sini agak unik sedikit. Nak ke bahagian terminal, kena naik tren (ala-ala LRT) sekitar 5 minit perjalanan sebelum berjumpa imegresen. Alhamdulillah, di imegresen proses saya agak mudah (di UK, amat tegas imegresennya. Bertubi-tubi soalan akan ditanya dan bermacam-macam hal la ), kemudian saya terus ke bahagian reclaim baggage menanti beg. Troli kat airport ni berbayar, terpaksalah tukar¬†ÔĽŅ¬£ 10 ke syiling sebab 1 troli¬†¬£1.

£1 / use...

Sekitar jam 11pm, Dr.Siti dan keluarga datang jemput dan pulang ke rumah. Jarak rumah dan airport sekitar 45minit dan salji di Stansted masih menebal dan nasib baik dalam kereta ada heater, tak terasa sejuknya. Sampai rumah dalam 11.45pm, dan dalam jam 2am saya tidur.

bilik comel saya

Subuh di sini sama je waktu dengan Malaysia. Jam 6.04pagi, dan setakat ni usai Subuh memang tak tidur. Mengaji sehelai 2 muka dan buka internet. Salunya mandi pun lewat dalam 8 lebih, sejukkan? Kasi canlah mandi lewat. Cuma hari ni (hari ke 3, saya mandi 7.3opagi).hehehe.

Ok, hari pertama saya ke ASDA ( ala-ala Tesco) untuk membeli wintercoat (wool, panas siket) dan barang-barang keperluan lain. Saya pergi bersama Dr.Siti (saya panggil K.Siti je). Disebabkan sekarang memang musim jualan murah sempena Winter maka penuh dan agak sesak jugaklah. Sama je macam di Malaysia, pantang SALE (nak-nak YES sekarang ni kan?). Tak lama di ASDA dan pulang, hari pertama makan : nasi goreng, lasagna, pizza.

nak ke ASDA

pulang ASDA (wincoat baru)

Hari kedua, sarapan samosa dan pau kacang. Tengah hari merangkap makan malam aka LUNCHNER, saya bantu K.Siti masak salmon goreng, ayam goreng, salmon masak lemak nenas,ayam percik dan kek butter nenas. Perghh, sedap sangat.hehe. Yelah, ada orang nak datang rumah. Dan seperti biasa, tidur saya memang awal, jam 6pm sini dah lena. Sungguh tak berkualiti kan ? Nanti saya cuba membaiki.adei….:P

depan bilik saya

Nota : nantilah ada masa saya letak gambar lagi…

Jantung Hati : M E M B E K U

sudah masanya…

Masa untuk lari membawa diri pergi….

Pergi pasti akan kembali InsyaALLAH….

Jangan bersedih hati…

Tempatku bukan di sini lagi….

Jauh

Sungguh jauh

Saya pergi…

InsyaALLAH, entry terakhir saya di sini. Andai berkesempatan, akan saya titipkan bakteria-bakteria baik untuk perkonsgsian bersama :). Saya mohon maaf untuk segala salah dan silap saya, buat teman-teman yang saya sayangi (yang sentiasa bersama saya walau serendah-rendahnya jiwa saya jatuh dan kecewa) TERIMA KASIH kerana ada di sisi saya! ALLAH saja yang mampu membalasnya! Sahabat yang baik tidak pernah akan pergi meninggalkan temannya di saat dia memerlukan :). Saya bersyukur, ALLAH beri saya teman yang sentiasa ada.

Oklah, sebak nak menaip panjang-panjang! Nak sediakan diri, mental, jiwa dan emosi. Saya tak mau bawa diri yang negatif, saya perlukan cas positif.Doakan saya! Terima kasih semua untuk setiap kebahagiaan yang dikongsi.

T E R I M A K A S I H A L L A H . . . .

Jumpa lagi, InsyaALLAH dari bumi London nanti….

 

hidup kena kuat

Jantung hatiku : Hati saya tinggal di sini, hati yang kosong dibawa pergi. Untuk diisi dengan sepenuh IKHLAS dan TABAH….

 

k e h i d u p a n B A R U

Assalamua’laikum¬†wbt…

Dulu,saya selalu terfikir.Kenapa saya tak layak untuk lanjutkan pelajaran ke luar negara? Sedangkan keputusan saya memberansangkan, malahan untuk melanjutkan ke institut awam juga tiada peluang. Saya selalu rasa saya sangat gagal,bukan gagal kerana keputusan tetapi gagal dari segi teknikal barangkali. Saya tahu, berdosa jika saya pertikai apa yangtelah ALLAH catatkan perjalanan hidup saya. Dulu, bagi saya masuk IPTS adalah satu yang memalukan! Tapi, ilmu itusebenarnya sangat LUAS! Saya terlalu takut mendengar kata-kata orang. Tapi itu semua dulu, saya mahu jadi Siti yang baru.Semuanya baru, HATI BARU, JIWA BARU, SEMANGAT BARU dan CINTA baru? heee :p

Menyingkap tabir 2010 yang bakal menutup tirai, saya rasa entry kali ini saya simpulkan saya kisah-kisah saya untuk tahun ni sebab saya mungkin tak sempat nak mengemas kini blog untuk beberapa ketika.

Kisah permulaan tahun yang bersambungan dari pertengahan tahun 2009, saya rasa peminat pembaca setia blog lama (masih bernyawa lagi blog tu tau). Kisah abah yang patah tangan, 6kali pembatalan pembedahan hingga kisah Thymoma Type (tumor / ketumbuhan). Rujuk sini : Kisah Abah.

kehidupan sedih dahulu : abah koma

Bersambungan kisah kegagalan menyambung pelajaran, GAGAL lagi. Punca? Saya sendiri tak pasti.Saya rasa terlalu sukar untuk belajar di negara sendiri, kemudian mahu ke India dan kisah pekerjaan yang agak tak tetap saya ni. Sepanjang tahun semuanya kisah gagal saja! Blog pun semua kisah-kisah sedih walaupun ada juga kisah gembira di situ :). Namun, setiap apa yang terjadi semuanya telah termaktub dalam rencana ALLAH. Mahu atau tidak, kita sebagai hamba PERLU dan WAJIB menerima cuma yang membezakan hanyalah cara penerimaan dan mengawal tindakan.

Saya sendiri pun buntu dengan kehidupan terumbang ambing saya ni, dan baru-baru ni setelah pulang dari Kemboja bagaikan pelangi muncul di depan mata. Allah beri keindahan yang tak mampu terucap dengan hanya kata-kata! Alhamdulillah, Ahad ni (26.12.2010) jam 2.30 petang tubuh ini akan terbang ke Kota London!  Saya tinggalkan hati saya di sini (Malaysia), saya mahu hati yang kosong ke sana untuk dipenuhi dengan pelbagai pengalaman yang teramat-amat baru buat saya!

Tak mudah untuk berjaya pergi, halangan pertama mestilah dari keengganan Mak memberi pelepasan, tapi dengan izin ALLAH, pintu hati mak terbuka membenarkan saya pergi.Dan semuanya berlaku di Klinik Orthopedik pada 3 minggu lepas!. Alhamdulillah. Sujud syukur kepada DIA.

Dan, pada mulanya saya mahu diamkan saja hingga saya sampai di sana. Saya memang tak berhajat untuk memaklumkan pada sesiapa, tapi saya tahu terlampau kejam tindakan tu dan meninggalkan sedikit rasa benci orang pada saya barangkali.Hmm, tapi saya tau apapun tindakan dan keputusan saya orang-orang yang sentiasa bersama saya akan sentiasa menyokong dan membantu saya. Terima kasih sangat-sangat. Dan paling saya terkesan bila kawan-kawan sangat di sisi saya!. Mood sensitif pun menjadi-jadi sekarang ni, panggil perkataan MAK pun dan nak mengalir air mata. Saya sayang semua yang JUJUR dan IKHLAS dan sentiasa di bahu saya! TT__TT.

Bukan material yang saya kejar, tapi lebih dari nilai wang dan harta! Sebuah PENGALAMAN dan PELUANG ! Peluang apa? InsyaALLAH

Kehidupan baru saya di bumi asing : L O N D O N. Saya rasakan, masa untuk terbang adalah sangat terbaik dalam keadaan sekarang! Yang penting, nawaitu kena tepat. Saya perlu kuat dan sangat kuat.

kehidupan baru insyALLAH

Nota : Doakan saya peroleh kecemelangan, kekuatan hati, fizikal, mental dan emosi.

Conteng 1 : Latar belakang blog awan (tema terbang-terbang kan)…:P Salji pun da turun kat blog ni.

Conteng 2 : 26.12.2010 (2.30petang Malaysia) – 27.12.2010 (8.30malam UK)

Jantung hatiku : SAYA MAHU BAHAGIA…. Jangan deritakan saya!!!! ALLAH. ALLAH.ALLAH.

Pengenalan

Alhamdulillah, berfikir dengan tenang dan panjang akhirnya saya berjaya membuka blog bersama wordpress ni.

bactnsitis : singkatan Bacterium SNSitis. Jangan dicari dalam kamus perubatan, tiada pun nama bakteria tu, sekadar menambah perisa. SNS tu kan nama pena saya di alam maya, ringkasan pada nama. Itis di hujung bermaksud inflamasi dalam konteks perubatan. Jadi bila digabungkan, SNS adalah bakteria (saya jenis yang baik), insyaALLAH mampu memberikan ‘inflamasi’ ( radang atau respon ) / mungkin memberi sesuatu kesan pada pembaca. Ok, paham ke? Tak paham, abaikan saja!.

JejaKakiMelangkah : Nantilah paham sendirilah ūüôā

Seterusnya, InsyaALLAH blog ni akan menjadi blog peribadi untuk kisah-kisah perjalanan hidup saya di negara tumpangan (selain Malaysia). Terutama untuk kehidupan baru saya nanti. Setakat ini dulu ūüôā Saya budak baru belajar.

Nota : Pening-pening lagi dengan WP ni, mana salji yang selalu turun di WP ni? Saya takda pun ūüė¶